top of page
yogakioo-vektorel kopyası.jpg
  • Instagram

Kundalini Yoga Nedir?


Günümüzde birçok stüdyo ve okullarda farklı yoga teknikleri öğretilmektedir. Yoganın temel amacına baktığımızda, hangi yoga tarzı yapılıyor olursa olsun amaç kundalini enerjisini uyandırarak kişinin ruh, zihin ve beden bütünlüğünü sağlamatır. Peki adını sıkça duyduğumuz bu kundalini aslında nedir?

Sanskrit kökü “kundal” olan kelime, “spiral şeklinde yukarıya doğru dönen” anlamına gelir. Hatta öğretiye göre bu, kişinin kuyruk sokumunda çöreklenmiş bir yılan arketipi olarak tasvir edilir. Yoginin amacı ise yaptığı pratiklerle bu yılanı uyandırmaktır. Bu bizim temel yaşam gücümüzün ve yaratıcı potansiyelimizin de temsilidir.


Kundalini yoganın hangi yoga türüne benzediği ile ilgili sıkça soru sorulur. Kısaca açıklamak gerekirse kundalini yoga tek bir derste bile kişinin zihinsel, fiziksel ve ruhsal dengeyi ve yükselişi sağlamasına yardımcı bir tantrik kriyalar (akış) dizgesidir. Amaçsa yazımızın başında belirtildiği gibi, uyuyan yılanı uyandırmaktır. Derslerde enerjiyi buna yönlendirecek belirli çalışmalar yapılır. Bunlardan biri, belirli dakikalara riayet edilerek yapılan nefes çalışmalarıdır. (Ateş nefesi bu çalışmalarda en sık kullanılan tekniktir.) Bir diğeri ise 30, 60 ve 90 derece mantığında yapılan fiziksel hareketlerdir. Bu hareketlerin dereceler baz alınarak yapılmasının nedeni, her bir derecenin belli frekansları aktive etmesi ve belli gezegenlere karşılık gelmesidir. Kundalini yogada yapılan bir diğer çalışma ise birçoğumuzun aşina olduğu mantra dinlemek veya söylemektir. Mantraların Kundalini yogada ayrı bir yerinin olmasının sebebi ise kriya bütününün mantra ile tamamlanmasıdır.


Kundalini yoga öğretisi elmasa benzetilir. Bu öğretiye göre, kişi elması nasıl çevirirse çevirsin elmasın farklı bir yüzüyle karşılaşır. Tek bir yüzün ışığı bile kişinin içsel olarak yükselmesine ve içindeki potansiyel yılanın uyanışına yardımcı olur. Elmasın her bir tarafına ayrı ayrı baktığında ise kişi kendisinin farklı bir yüzüyle karşılaşır ve farklı bir idrak kapısı açılmaya başlar. Bu nedenle tek bir kriya sadece bir gün veya 40, 90 ve 120 günlük tekrarlarla yapılır ve çalışmalar her bir gün için farklı bir potansiyelin açığa çıkmasına yardımcı olur.


Yogi Bhajan 1960’ların sonunda Kundalini yogayı yaymaya başladığında bunu, o dönemden günümüze kadar kişinin kendi öz disiplini ile sonuçlarını yaşamında fark edebileceği, Kova Çağı’nın teknolojik çalışması olarak adlandırır. Etkileri oldukça güçlü ve dönüştürücüdür. Dolayısıyla hayatınız boyunca belki de tek bir kundalini yoga dersine girmiş olsanız dahi size her zaman yaşadığınız bu içsel farkındalığı hatırlatacak deneyimler yaşatır.


Editör: Serap Ercan Aydın (Sita Amrita Kaur)

bottom of page